Archive 3

Dreaming.Doc 2005 / Scroll to read about the project

Dreaming.Doc 2005 / Scroll to read about the project

Photographic collages & wax sculptures, Lambda prints, different print size
Inspired by the book of Lea Zehavi, Dreaming.doc, Carmel, Jerusalem, 2005

Dreaming.doc; het boek en het artistiek proces

Wat begon met een verzoek van mijn moeder Lea Zehavi om een kaft illustratie voor haar boek Dreaming.doc te maken, is uitgegroeid tot een serie van illustraties voor het boek die uiteindelijk, op hun beurt uitgemond zijn in een onafhankelijk kunstwerk.

Het boek heeft mij zeer geïnspireerd. Vanwege zijn fragmentaire structuur, zonder een strenge bepalende volgorde, lijkt het boek op beeldende kunst. Het is een boek dat je als het ware in ‘de ruimte’ kan lezen. De teksten zijn kort en in een poëtische en beeldrijke taal geschreven.

Verschillende personages verschijnen en verdwijnen door elk plot heen, zoals in een droom, inclusief de onvoorspelbare momenten en ‘verkeerde’ plekken die dromen kenmerken. Het is een eindeloze metamorfose. Hetzelfde personage kan onder een andere naam of eigenlijk met een ander masker, verschijnen. De lezer moet de hele tijd wakker blijven om de personages in hun verschillende gedaanten te kunnen volgen.

Een voorbeeld van een personage dat mij – niet voor niks – heeft geïnspireerd, is Cruelle. Ze is een beeldhouwster die in de lucht kan springen en zo virtuele beelden maakt met haar vlucht. Zo springt en danst ze op een zolder met een skelet en roept: “C’est comme ça que je sculpte l’espace” , of in het Nederlands: “zo beeldhouw ik de ruimte”.

Behalve de dromen van de auteur waarop het boek is gebaseerd, zijn er ook andere persoonlijke elementen zoals de verhalen van echte familieleden (hoofdzakelijk de ouders van de schrijfster), haar partner, geliefden etc. die allemaal een rol spelen in het ‘nachtleven’ van de schrijfster.

Het boek, zoals de naam Dreaming.doc ook suggereert, bevat niet alleen dromen maar ook ‘documenten’. Zo zijn er originele teksten uit ansichtkaarten of oude dagboeken in de tekst verwerkt. Een voorbeeld hiervan is een brief van de oma van de schrijfster die geschreven is in de oorlog in Scheveningen vlak voordat ze op transport werd gesteld naar Westerbork, enkele maanden voordat ze is overleden in de holocaust.

Reacties zijn gesloten.