Reviews

2010 What’s Up! Art magazine

2010 What's Up! Art magazine

What’s up magazine nr 6 / mei 2010

Het nieuw foto series ‘Kunst in een tijdperk van onzekerheid’ van kunstenaar Efrat Zehavi is gebaseerd op foto’s uit kranten, die de kunstenaar al paar jaar verzameld. Ze herbouw de foto’s in drie dimensioneel scènes die ze achter af hergefotografeerd.

Het werk is ontstaan vanuit het gevoel van schrik en afstoting van het harde en alles om zich heen verdringend beelden. En ook vanuit het twijfel over de betekenis van kunst maken in de rustige atelier terwijl de ‘aarde om zich heen stort’. Tegelijkertijd dringt zich de esthetische kwaliteit van een dergelijke foto aan de toeschouwer op. Deze dubbelzinnigheid waarbij enerzijds de dramatische en afschrikwekkende impact samengaat met de zuivere schoonheid van een beeld, is volgens Zehavi absurd maar wel verklaarbaar vanuit het ongeremde natuur van de mens.

Het is Goya, maar ook later Picasso met de Guernica, die de schoonheid van het excessieve geweld lieten zien en juist door gebruik van esthetische middelen de betekenis van het werkelijke geweld versterkten.

Zo bijvoorbeeld een indringende voorpaginafoto die 22 juni 2009 de wereld over ging. Op de foto, door omstanders gemaakt met een telefooncamara, is de stervende Iraanse Neda te zien, die demonstreerde voor de Iraanse oppositieleider Mousavi. Zij werd hiermee de persoonlijke verbeelding van het regeringsgeweld. Het schokkende beeld van de stervende Neda is zo indringend dat identificatie met het beeld voor de kunstenaar onontkoombaar is. Naast een monument de foto is ook een weergave van persoonlijke betrokkenheid bij het sterven van een vreemde inhoudt.

Zehavi’s werk begeeft zich vaak tussen de grens van haar persoonlijke ervaringen en de gebeurtenissen uit de politiek en het nieuws. In haar presentatie vorig jaar op Art Amsterdam, bouwde ze een installatie die het immigratievraagstuk en de manier waarop de politiek hiermee omgaat, tot thema had.

Reacties zijn gesloten.